Sunday, March 06, 2005

Islandski ledeni pokrov

Vatnajokull






Na Vatnajokullu, mogočnem islandskem ledenem pokrovu, je skoraj toliko ledu kot na vseh evropskih ledenikih skupaj.Led je debel več kot 800m.Za celotno območje je značilno aktivno ognjeniško delovanje, saj je osnova otoka Islandije več kot 6000m debel bazalt, ki je zadnjih 20 milijonih let navrel iz vroče točke pod globokomorskim Srednjeatlantskim hrbtom, ki je nastal z razmikanjem plošč-konstruktivni stik.Led drsi z vzpetin v toplejše doline s hitrostjo 800m na leto.Nastajajo ledeniške razpoke in čelne morene ali groblje.
Leta 1927 je poštar John Palsson padel s štirimi konji v ledeniško razpoko, ko se mu je udrl snežni most na ledeniku Breidenmerkur. Sedem mesecev pozneje so vsa trupla našli na površini, ker jih je na vrh prinesko gibanje na skalnem pragu, na katerem se zgornja plast ledenika pogreza, spodnja pa dviga.

Osredje Islandije je divjina z ognjeniškimi gorami, kraterji in izlito lavo; desetina otoka je prekritega z lavo, ki jo je izbruhalo 200 ognjenikov.Najveličastnejši izbruh lave je bil leta 1873 na gori Laki na JZ robu Vatnajokulla. Takrat se je odprla 24km dolga veriga 100 ločenih žrel, lava pa se je razlila na več kot 520km2 ozemlja. Tekla je brez prestanka tri mesece in prekrila otok z modro meglico, ki je zastrupila travo in povzročila smrt konj, govedi in drobnice. Zaradi lakote je umrlo skoraj 10000 ljudi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home