Saturday, March 05, 2005

Osupljiva Amazonka



-Amazonka je dolga 6440km in je druga najdaljša reka na svetu, Nil je dolg 6695km.
-V Atlantski ocean zlije povprečno 116ooo ton vode na sekundo- skoraj trikrat toliko kot Zair(Kongo), desetkrat več kot Mississipi in šestdesetkrat več kot Nil.
-Prispeva petino vse rečne vode, kar jo priteče v oceane.
-V Atlantski ocean se izlije s tolikšno močjo, da je njen sladkovodni tok mogoče zaznati še 160 km daleč od obale.
-Sedem od skupno 15ooo pritokov, je dolgih več kot 1600km, najdaljši je Madeira in je dolg več kot 3500km.
-Nobena kača na svetu ni večja od amazonske anakonde. Zrase do 10m dolžine in doseže 225kg teže. Živi v vodi, kjer preži na želve, tapirje, vodne ptice ter na 2,5m dolge kajmane, ki jih ovije in zaduši ter cele požre.
-Delta je široka okoli 320km; v njej je otok Marajo, velik za 2 Sloveniji.
-Ime je dobila po divjih bojevnicah v antičnem grškem mitu, po katerih je pustolovec Orellan leta 1542 imenoval divje indijansko pleme na tem ozemlju, ki so ga sestavljale pretežno ženske.
-Tropski deževni gozd Amazonke prekriva ozemlje, ki je dvakrat tolikšno kot Indija in le redko presega 200m nmv. Zaradi topljenja snega v Andih in močnega zenitalnega deževja, reke nenehno poplavljajo. Del gozda se imenuje varzea, ki je več mesescev poplavljen z 9 m visoko vodo.
-Nikjer na svetu ni večje raznovrstnosti rastlin kot v Amazoniji. Drevesa segajo več kot 60m visoko, zatirajo sončno svetlobo, zato v nepopljavljenem gozdu na tleh ni nič drugega kot preproga razpadajočih rastlinskih ostankov. V vseh nadstropjih drevesnih krošenj vrvi življenje-liane, orhideje, bromelijevke tekmujejo za oprijemanje na zgornjih vejah, kjer od živali domujejo opice, kolibriji, lenivci, are, orjaški metulji in netopirji.
-V Amazoniji živi več kot 2500 vrst rib in 1600 vrst ptičev.




Vprašanje za vas: Kaj so bele in kaj črne vode Amazonke?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home